kolmapäev, 2. juuli 2008

9. päev: Heiligenblut – Lienz - Amlach

Hommikut sõime samas kämpingurestoranis. Perenaine oli väga jutukas, rääkis saksa-inglise segu ja päris, kas ikka kõik on korras. Kui hakkasime ära sõitma, nägi mingi vend Erichi ratta tühja kummi (see oli ka öösel tühjaks läinud) ja tiris kuuri alt välja kompressori. Nii saime ka kummid täis. Minu rattaga on veel probleeme: esiratta kumm on munajas, tagapidur jääb peale ja käigud ei taha hästi lülitada.
Heiligenblutist veidi edasi lõuna poole on 130 m kõrgune Jungfernsprungi kosk. Vaatasime seda ka lähemalt. Jätkasime teed mööda Mölli jõe orgu. Grosskirchheimist saime sõita juba rattateed mööda. Ilm oli ilus, sõita oli mõnus, inimesed tegid heina ja vaated orule kaunid. Winkleris käisime poes, ostsime süüa ja muidugi jäätist. Siis viis tee veidi ülesmäge ja avanes vaade kenale Winkleri linnakesele. Winklerist Iselsbergi viib tee endiselt ülesmäge. Siin lõpeb Hohe Tauerni rahvuspark ja Kärnteni liidumaa. Põikame korraks Ida Tirooli.
Iselsbergis vaatasime, et orus on tumedad äikesepilved ja sajab. Seepärast jäime siia ootama, et küll pilved eemale sõuavad. Aga vihmapilved tulid hoopis lähemale ja varsti hakkaski sadama. Põgenesime turistiinfopunkti räästa alla varju. Siin saime omale Lienzi kaardi ja peilisime internetikohvikute aadressid välja. Aeg läks, aga vihmapilv ei tahtnud orust lahkuda. Otsustasime siiski alla orgu Lienzi sõita. Laskumine oli vinge; käed olid krampis pidurihoobade hoidmisest. Algas uuesti vihmasadu. Kui linna jõudsime, olime läbimärjad. Mingi kaubanduskeskuse räästa all istusime veel hulk aega, aga läksime siiski edasi internetikohvikusse. Laadisime pilte Picasasse ja lugesime meile. Õhtu lähenes ja meil oli vaja jõuda kämpingusse. Õnneks jäi vihm üle.
Suundusime Amlachi kämpingusse. Siin on pansion, kämpinguplats, bassein, minigolf ja muid värke. Kõik see on veidi käest ära lastud, aga remonditööd käivad. Pesuruumid ja WC-d on pansionihoones. Otsustasime siin pesu pesta. Vaatasime, et see maksab vaid 0,80 €, lisaks kuivatamine ja dušs sama palju. Kõike seda saab žetoonidega, mida saab vahetada automaadis. Algatuseks võtsime 4 žetooni. Panime pesu masinasse, masina käima ja žetooni karbikesse. Aga tohhoo tonti – pesumasinasse vett ei tulnudki. Uurisime – puurisime, vahetasime pesuprogramme – ei midagi. Vahepeal tegime süüa ja siis vaatasime uuesti seda pesuvärki. Avastasime, et seina peal on kirjas – minimaalse programmiga on vaja kahte žetooni ja kuivatamiseks samuti kaks. Panin siis 5-eurose paberraha vahetusautomaati, et valin sealt 2 žetooni. Masin aga valikuvõimalust ei andnudki, viskas mulle 6 žetooni ja 20 senti. Nii! Nüüd saime pesu 2 žetooniga pestud ja veel 2 kuivatisse. 40 min. pärast oli pesu kuiv, aga krdi masin ei teinud ust lahti. Täielik masinate võim inimese üle! Viskasin veel ühe žetooni talle hambusse ja voilaa! uks läks lahti. Kogu selle jama peale läks meil 3,5 tundi ja 6.40 €. Oleksime me instruktsioone lugenud, oleks läinud aega ja raha poole vähem. Aga veidi arusaamatu oli see süsteem ikkagi. Need ei olnud seal pesumasinad vaid rahakogumismasinad. Erich leidis minigolfi platsilt golfikepi ja palli ja mängis samal ajal pime-minigolfi (oli juba pime) kui mina seal masinatega maadlesin.


View Larger Map

Kokkuvõte päevast:
Teekonna algus 10:29
Kestis 8h 14 min
Teekonna lõpp 18:43
Madalaim punkt 666 m
Kõrgeim punkt 1 306 m
Kokku laskumisi 1 212 m keskm. 9 m/min
Kokku tõusu 616 m keskm. 4 m/min
Jalgrattasõitu 47 km
Puhas sõiduaeg 2 h 54 min
Keskm. kiirus 16,23 km/h
Max. kiirus 50,47 km/h

0 comments: