laupäev, 20. august 2022

6. päev. Bad Urach - Trochtelfingen

Teele kell 07:59

Vahemaa 93,03 km, rattasõit 88,58 km

Aeg teel 11:48, rattasõit 5:58

Rattasõidu keskmine kiirus 14,83 km/h

Tõusu 872 m, langust 677 m

Kaloreid kulus 3917

Hommikul olid riided kõik veel märjad. Aga parim viis on riideid kuivatada seljas. See töötab.Vaatasin Bad Urachis veel ringi.

On laupäev ja keskväljakule seati turukaupa välja.

Ilm läks soojemaks, aga ümberringi liiguvad vihmapilved. Mul õnnestus nende eest ära sõita. Järgmine linn oli Reutlingen. 

Vanalinn on jalakäijate päralt. 

Keskväljaku jällegi turg.

Siin pidi maailma kitsaim tänav olema. 

Siis jällegi edasi ja Tübingeni äärelinnas sai vihm mu kätte. Suur elupuu pidas vihma kenasti kinni ja eriti märjaks ei saanudki. 

Tübingen on eriti vahva linn- ülikoolilinn, palju noori, künklik. 




Raekoda on ka vinge.

 Edasi hakkas tee ülespoole minema. Teele jäi Lichtensteini loss. 


Edasi sõites oli veel Trochtelfingeni linn.

Ja hakkaski õhtu kätte jõudma. Ühtegi kämpingut läheduses polnud. Nii jäingi juba pimeduse saabudes rattatee puhkekohta pidama.

reede, 19. august 2022

5. päev. Münsingen – Bad Urach

Teele kell 7:12

Vahemaa 31,77 km, rattasõit 27,88 km

Aeg teel 05:36, rattasõit 2:14

Rattasõidu keskmine kiirus 12,45 km/h

Tõusu 395 m, langust 741 m

Kaloreid kulus 1997


Hommik oli pilvine ja normaalse temperatuuriga. Uudistasin Münsingeni linna



 ja sõitsin edasi. Maastik oli jätkuvalt künklik ja eelistasin ikka väikesi teid. Maps ja paberkaart keerasid aga käru. Tee lõppes lihtsalt otsa.. Otsisin järgmise haru, mis lõppes jälle metsa ääres. Nii tiirutasi edasi-tagasi hulk aega. Vt. kaarti. Lõpuks otsustasin, et panen otse läbi metsa, sest liiklusmüra oli üsna lähedal. See oli aga suur viga, sest tee oli oma 50-meetrise ja üsna järsu nõlva all. Pealegi oli nõlv porine ja libe koos mahalangenud puudega. Ma tean ainult ühte lolli, kes on nii talitanud. See oli 2009.a. Püreneedes, kui topski sõitis end laudteel laudade vahele kinni.
Igatahes otsustasin täislastis ratast ees libistades nõlvast alla minna. No ei õnnestunud. Kui olin paar korda libisenud allapoole ja korra kukkus ratas must eemale ja mina üle selle, tuli mõistlikum mõte. Võtsin kotid lahti ja veeretasin mäest alla. Ühega läks hästi, veeres ilusasti alla. Teine jäi poolele mäele puu taha kinni ja kolmas veeres kenasti nõlva all olevasse ojja. Siis hakkas veel sadama ka, et veel libedam oleks. Veel kolmveerand tunnikest, paar kukkumist, korra veel ühe koti järel käimist ja jõudsingi alla. Õnneks oli ratas terve. Mul endal olid aga sääretorud verised ja nägin välja nagu porikäkk. Rattakotid ja nendes olev kraam läbimärjad. Muidu aga läks hästi, et end mõne roika otsa vigaseks ei kukkunud.Kokku võttis see umbes 50-meetrine laskumine aega tund ja veerand.Pesin end ojakeses puhtamaks, harisin väheke rattakotte ka, pakkisin kõik uuesti kokku ja lohisesin üle heinamaa maanteele. Õnneks läks nüüd normaalne rattatee edasi. Vihmas seisvad lehmad ja vettinud mina nagu Saksamaa pastoraal.

Nii jõudsin Bad Urachi linna. Leidsin ühe itaalia kohviku, kus sain vähemalt kuuma kohvi. Sisse ei tihanud minna, sest pärast oleks koristajal palju tööd olnud. Istusin väljas ja kuradi külm oli. Panin küll imekombel kuivaks jäänud särgi ja vettinud fliisi selga, aga eriti kasu ei olnud. Kohvikurahvas uuris, et kust tulek ja kuhu minek ja näisid üsna kaastundlikud.Vaatasin veidi linnas ringi, aga hambad plagisesid ikka veel. Leidsin, et linnaservas on üks kämping ja vaatamata varasele kellaajale on mõistlik sinna minna. Nii tegingi – Pfählhofi kämping ja 14 €.Kuum dušš ja kämpinguputkast ostetud pitsa tõid elule tagasi. Plaasterdasin sääred, et mitte inimesi ehmatada. Üritasin riideid kämpingumajas kuivatada, aga mitte eriti edukalt. Vihma kallas endiselt. Istusin majakese räästa all, vahepeal magasin ja lonkisin ringi. Ehk homme on parem.

neljapäev, 18. august 2022

4. päev. Burgau - Münsingen

 

Teele kell 8:09

Vahemaa 100,66 km, rattasõit 96,58 km

Aeg teel 12:13, rattasõit 6:19

Rattasõidu keskmine kiirus 15,29 km/h

Tõusu 839 m, langust 483 m

Kaloreid kulus 3897


Kämpigust suundusin künklikku metsa, kus polnud isegi mobiililevi. Edasi jäi teele uudistamiseks Wettenhauseni klooster.
Tee oli parajalt künklik. Siin lähedal on Legoland. Mul polnud aga parajasti mängutuju, jätsin vahele. Siis tuli vahva Günzburgi linn.
 Edasi veel Leipheimi loss. 
Tee ääres oli 1525.a. talurahvasõja mälestusmärk. 
See oli viimane pilt Baierist.
 
Tee läks edasi piki Doonau kallast. Mõnus oli sõita. Algas Baden-Württemberg. Sissesõit Ulmi linna oli nagu oleks sõitnud Tartusse mööda Emajõe kallast. Isegi Plasku on olemas.
Ulm on ka kena linn. 
Uhke Ulmer Münster kõrgumas linna kohal. 
Pärast kehakinnitust pasta ja õllega jätkus teekond mööda head rattateed Blaubeureni linna. Mõnusa õhkkonnaga linnake. 


Teekond jätkas tavalise jalgrattamatkaja needusega. Viimane tund sõitu on raudselt ülesmäge. 

Kuna kämpingut lähiümbruses polnud leida, tuli jääda laagrisse künkale metsatuka taha enne Münsingeni linna. Kaua tuledes Münsingeni ei saanud imetleda, sest hakkas sadama.

kolmapäev, 17. august 2022

3. päev. Donauwörth - Burgau

Teele kell 8:17

Vahemaa 108,38 km, rattasõit 105,36 km

Aeg teel 12:10, rattasõit 6:14

Rattasõidu keskmine kiirus 16,87 km/h

Tõusu 699 m, langust 577 m

Kaloreid kulus 3868

 
Uni oli pikk ja sügav. Eelmine pikk päev andis tunda. 
Kõigepealt uudistasin Donauwörthi linna.

Nagu ikka, ilus puhas linnake.

 Vaatasin kohta, kus Doonau ja Wörnitzi jõgi kokku saavad. 

Siis edasi lõuna poole. Tundus nagu sõidaks mööda Eestit. Tavalised külad, silo ja sõnniku hais, palju traktoreid. Tüüpiline Baierimaa. Ilm läks palavaks.
Jõudsin Augsburgi.

 
 Uudistasin linnas ringi.
 
 
Raekoja platsis sain lõpuks õlle ja pitsa. Augsburg on iseenesest ilus linn vahva raekoja platsiga.
Nüüd pöördusin lääne poole. Tasapisi läks maastik künklikumaks. 

Kämpingu otsimine jäi hilja peale. Oli juba pime, kui jõudsin Stubenweiheri kämpingusse. Gaasi pole ikka veel. Tuleb kuivtoiduga läbi ajada. 14,50 €, pessu ja magama.

teisipäev, 16. august 2022

2. päev. Nürnberg – Donauwörth

 

Vahemaa 138,50 km, rattasõit 135,15 km

Aeg teel 16:12, rattasõit 8:41

Rattasõidu keskmine kiirus 15,55 km/h

Tõusu 1050 m, langust 1078 m

Kaloreid kulus 5360

 

Kell 3.25 öösel sain ratta kokku ja hakkasin liikuma. Esialgu mul paberkaarti polnud ja abiks seega Google Maps. Täitsa lahe oli pimedas rattatule valgel läbi parkide sõita kui ei teadnud täpselt, kus on kurv ja kes võib nurga tagant teele astuda. Nürnbergi jõudsin ikka pimedas ja asusin linna lähemalt uurima. Kõigepealt Kaiserburg ehk kindlus, kust on lahe vaade linnale.


Siis alla linna – Albrecht Düreri mälestusmärk,


 kirikud, Schönen Brunnen – ilus purskkaev


Timuka Sild ja maja

ning muud kohad. Hakkas valgeks minema ja jõudsin Kongresshalle juurde.

Siin on ka Volkspark ehk Rahvapark. Aga aastaid tagasi korraldas üks vuntside ja tukaga mees siin grandioosseid paraade. Praegu on see paik räämas, ühes nurgas lõbustuspark. Ei tea, kas see on meelega hoolitsemata vastupidiselt muu linnaga.

Ja siis linnast välja. Piki Main-Doonau kanalit kulges mõnus kruusane rattatee, mööda sõitsid praamid.


Teele jäid ka mõned lüüsid.

Edasi tuli Rothi väikelinn.

Georgensgmündi külas on vahva vesiratas.

Tee läks künklikumaks ja tuul oli vastu.

Ellingeni linn on ka tore,


Pleinfeldi värav

 ja loss Residenz Ellingen.

Järgmine linn on Weissenburg.

 Ilus kindlustatud linn Ellingeni väravaga, 

linnamüüri ja tornidega.


 Martin Lutheri ausammas.

Ikka ikka lõunapoole. Vahepeal tegin imelikke silmuseid ja haake, sest rattateede sildid ei näidanud alati täpset suunda. Teele jäi kena Monheimi linn.

Pika päeva lõpuks jõudsin Donauwörthi linna. Pikalt ringi ei vaadanud, kimasin otse kanuuklubi telkimisplatsile. See oli sogase veega tiigi ääres, suhteliselt armetu. Aga pesta sai ja külje all oli muru. Polnud häda midagi. Siin oli iseteenindus, täitsid ankeedi, panid raha (9,5 €) ümbrikusse ja lasid postkasti.