laupäev, 12. august 2023

3. päev. Malnate - Melano

Teele kell 07:50

Vahemaa 78 km, kokku 213 km, rattasõit 72 km, kokku 201 km

Aeg teel 9:38, rattasõit 5:38

Rattasõidu keskmine kiirus 14 km/h

Tõusu 812 m, langust 915 m, min. kõrgus 198 m, max kõrgus 577 m


Uni oli hea, ehk on enesetunne täna parem. Algatuseks 10 km Varesesse. Varese on juba suurem linn, Tartust veidi väiksem. Vanalinn on kena.


Linna keskel on Palazzo Estense

suure aiaga 

ja künka otsas Villa Mirabello ja Robbioni torn, 

kust avaneb vaade aiale ja linnale. Siin on suur ja mitmeharuline liibanoni seeder.

Linnast läks tee edasi ülesmäge Campo di Fiori – tõlkes lillede väli – rahvusparki. See on metsane ja mägine. Vaatamata kuumale ilmale oli kohati üsna mõnus jahe sõita, kohati jälle masohhistlik. Teel oli vist ratturite ja ratturite pühaku mälestusmärk. 

Jõudsin Maggiore järve äärde Luino linna. Siin juhtus väike intsident. Google Maps juhatas linna mööda väikeseid tänavaid. Sõitsi ühe auto järel. See jäi seisma ja mees läks majja ning selja taga läks värav kinni. Teise maja nurga taga oli aga teine värav. Mõtlesin, et siia linnakõrbe ma nüüd jäängi, päike lagipähe paistmas. Ühtegi inimest liikvel polnud. Lähemal uurimisel leidsin värava siiski praokil olevat ja täie jõuga pressides mahtusin siiski praost läbi. Kena puhas linn, elatub enamasti turismist.

Varem oli kõva tekstilitööstuse linn ja järve reostaja. Järve ääres käis laupäevane laadakauplemine.

Linnast välja sõites tuli väheke ronida ülespoole. Oli palav ja raske. Ületasin Šveitsi piiri ja läks väheke kergemaks, vahepeal oli rattatee oja ääres. Möödusin hulgast kämpingutest järve ääres, jälle üks ronimine ja jõudsin Lugano linna Lugano järve ääres.

Kuumarabanduse tõrjeks portsjon jäätist ja promeneerisin promenaadil. Järve äärest kaugemale ei läinud, sest siin oli vähekegi tuult. Palavus teeb laisaks. Lähimad kämpingud olid 3-4 km kaugusel mäe otsas või siis tuli tagasi sõita järve äärde. Mõistlikum oli sõita veel 10 km ja saingi Monte Genero kämpingusse, kah järve ääres. Aga hind oli üle mõistuse rekordiline – 39,80 CHF ehk 42,08 €. Mille eest!? Järve ääres oli väike baar. Üks vend mängis seal viiulit. Muusika ja külm õlu tegid tunde jälle mõnusaks.

reede, 11. august 2023

2. päev. Lecco - Malnate

Teele kell 07:46

Vahemaa 91 km, kokku 135 km, rattasõit 85 km, kokku 129 km

Aeg teel 10:31, rattasõit 6:15

Rattasõidu keskmine kiirus 15 km/h

Tõusu 1022 m, langust 846 m, min. kõrgus 196 m, max kõrgus 439 m


Hommikul promeneerisin Lecco linnas,


mis on meeldiv linnake Como järve ääres,

ümbritsetud mägedest. Lecco kuulsain mees on kirjanik Alessandro Manzoni, kellele on pühendatud mälestusmärk.

Edasi sõitsin piki Como järve kallast järve harudevahesse Bellagiosse. Teel oli kaks pikka tunnelit. Bellagio on oluline suvituslinn juba paarsada aastat.

Rohkesti villasid ja hotelle ja tänavad on turiste täis.

Siit sõitsin edasi lõunasse piki Como kallast. Tee oli kitsas ja künklik mitmete tunnelitega. Vahel tekkisid ummikud ja sain sõita uhkes üksinduses. Järvele oli ilus vaade kogu tee.

Como linn on samuti suvituslinn uhke toomkirikuga.

Ilm oli jätkuvalt kuumavõitu ja pilt hakkas lausa eest ära minema. Selle vastu aitas jäätis, mis on Itaalias ikka imehea. Nüüd pöörasi järve äärest eemale Varese linna suunas. Palavuse ja nõrkuse tõttu sinna ei jõudnud. Jäin juba 5-6- vahel paigale Malnate linnakesse. La Famiglia kämping oli vaikne, pererahvas sõbralik, maksis 17 €.

neljapäev, 10. august 2023

1. päev. Bergamo - Lecco

Teele kell 14:00

Vahemaa 44 km, rattasõit 44 km

Aeg teel 6:45, rattasõit 3:00

Rattasõidu keskmine kiirus 17 km/h

Tõusu 389 m, langust 435 m, min. kõrgus 200 m, max kõrgus 382 m


Läheb jälle reisiks. Hommikul kell 6 Tartus bussi peale ja 12.45 maandumine Bergamos Orio al Serio lennujaamas Ryanairiga. Kõik läks libedalt. Lennujaamas kerge eine ja ratta kokkupanek. Algatuseks panin küll valele poole ajama, aga leidsin õige tee ja suund linna. Bergamo on kena linn


ja selliseid tuleb kindlasti veel kimbukaupa. Leidsin isegi spordipoe, kust sain Campingazi gaasiballooni. Siis tuli ronida mööda järsku munakiviteed Città Alta´sse ehk keskaegsesse vanalinna.

See on ümbritsetud müüridega. Vaatasin siin ringi, kena vaade Città Bassa´le ehk Bergamo all-linnale

ja siis panin edasi. Läks juba raskeks - ilm on palav, 30 kraadi ümbruses ja nagu ikka esimeste päevade ärevus sees. Tee peal sain Lidlist moonakoti täis ja sõit läks edasi. Hakkas juba kiire, et ööbimine leida. Enne Lecco linna on Garlate järve ääres kämping Campeggio Rivabella. Jõudsin siia hämaruse eel. Maksma läks see 18 €. Külm õlu, dušš ja õhtusöök tõstsid tuju. Kuna ostsin uue telgi, ei oska hästi teda kokku panna. Jäi väheke lötakas. Öö ei möödunud just kõige mõnusamalt, kuna telk oli laterna all ja pea kohal oli maantee, kus öö läbi sõitsid mootorrattad ja autod. Uni jäi viletsaks.