neljapäev, 17. august 2023

8. päev. Obergoms - Wilderswil

Teele kell 08:39

Vahemaa 82 km, kokku 600 km, rattasõit 82 km, kokku 549 km

Aeg teel 9:06, rattasõit 5:28

Rattasõidu keskmine kiirus 15 km/h

Tõusu 1098 m, langust 1875 m, min. kõrgus 568 m, max kõrgus 2176 m


Hommikul ärkasin kell 5, viisin telefoni laadima ja magasin mõnusalt edasi. Tavatult hilja hakkasin liikuma. Tänase päeva ülesandeks on ronida üles mööda serpentiini Grimseli kurule ja sealt edasi sõita. Altpoolt tundus päris hirmutav,


aga tasakesi liikudes polnudki hull. Tee teine haru läks Furka kurule.

See oli üks ilus minek. Tee läks paar korda üle vahutava Rhône´i.

Äkki ilmus tunnelist väike auruvedur, jäi seisma, vedurijuht lasi vilet ja lehvitas ning puhkis edasi.

Hiljem ülevalpool nägin teda tagasi tulemas 3-4 vagunit järel ja hirmsasti ähkides Gletschi külla minemas. Ülal nägin ka servakest Rhône´i liustikust.

Lõpuks sain üles kurule kõrgusega 2164 m.

Siin on koopaoravatele ehitatud väike elupaik.

Isegi paari paksukest oli näha. Kurul on ka kurjakuulutav järv Totensee ehk Surnujärv.

Siin ülal oli tuulina ja hakkas külm. Pikalt jorutamata kihutasin alla, ligi 30 km, sõrmed pidurkangidel külmast valged ja surnud, vihmapilv jälitamas. Siinpool kuru on mäed väheke teistsugused.

Innertkirchenis

hakkas soe tagasi tulema ja tundsin jälle sõrmeotsi. Kohe oli vaja ka veel üks tõus võtta ja sooja sai rohkem kui vaja. Nüüd sai sõita mööda mõnusat rattateed mööda Aare orgu, mille nõlvadelt langesid kosed

 ja joad.


Vihm jälitas jätkuvalt, kohati sai kätte, aga eespool paistis päike. Brienzi järveni jõudes valisin põhjakalda tee, mis on tasasem. Järv jäi vihma kätte.

Kämpingu leidsin Wilderswilis. Camping Oberei – 19 €. Tegemist sisuliselt maja hooviga keset küla. See oli rahvast täis. Pika ootamise järel leiti aga mullegi platsike. Ega ma palju ruumi ei võta. Siit avaneb ilus vaade.


0 comments: