pühapäev, 13. august 2023

4. päev. Melano - Craveggia

Teele kell 07:52

Vahemaa 97 km, kokku 310 km, rattasõit 95 km, kokku 296 km

Aeg teel 10:41, rattasõit 6:59

Rattasõidu keskmine kiirus 14 km/h

Tõusu 1392 m, langust 887 m, min. kõrgus 194 m, max kõrgus 790 m


Hommikupoole kihutasin tagasi, Luganost läbi, põhja poole. Jällegi tuli paarsada meetrit ülespoole ronida. Siis laskumine Magadino tasandikule, mille põhjas voolab Ticino jõgi.


Ja jõusin Locarnosse.

Siinjuures ei saa jätta kiitmata Šveitsi rattateid. Need on nii asfaldiga kui vahelduseks kruusaga, aga mõnusalt sõidetavad. Ja linnades värvidega ja suunanooltega märgistatud. Locarno oli pühapäevaselt inimtühi. Vaid Maggiore järve kaldapealseis kohvikutes käis elu. Just oli läbi saanud järjekordne Locarno filmifestival.

Linnas oli kuum. See pidi olema Šveisti palavaim linn koos Luganoga. Oli küll. Laisalt veeresin Locarno kaksiklinna Asconasse teisel pool Maggia jõge. Seal oli sama moodi rahvas vaid järve ääres kohvikuis.

Linnadest viis nüüd tee ülespoole mööda Centovalli orgu, milles voolab Melezzo jõgi. See oli küll raske, ikkagi 500 m üles minna, aga oru järsud kaldad pakkusid kauneid vaateid.

Teele jäi rooma sild

ja mõned paisjärved.

Mulle jääb küll arusaamatuks, kuidas inimesed siin elavad ja kuidas nad oma maja juurde pääsevad.

Ületasin jälle piiri ja olin tagasi Itaalias. Siin on oru nimeks Vigezzo. Vaated aga sama kaunid.

Teele jäi Santuario della Madonna del Sangue – 1494 a. sündis siin ime. Imetava madonna fresko olevat veritsema hakanud. Seetõttu ehitati siia hiljem suur kirik

ja nüüd on see palverännupaik. Pärast Siberia külast läbisõitu leidsin Campeggio Hermitage – 20 €. Kena koht. Õhtuti on mul kombeks ikka telefoni teel muljeid jagada. Juhuslikult vaatasin oma Telia teenuseid ja ehmatasin korralikult. Interneti nädalapakett on Šveitsis 30 €. Aga eilne 20-minutiline kõne läks maksma ka üle 30 €. Nüüd on kogu Šveitsis viibimise aeg eetrivaikuses.

0 comments: