teisipäev, 15. august 2023

6. päev. Visp – Zermatt - Visp

Teele kell 07:36

Vahemaa 74 km, kokku 460 km, rattasõit 74 km, kokku 410 km

Aeg teel 11:00, rattasõit 4:53

Rattasõidu keskmine kiirus 14 km/h

Tõusu 1112 m, langust 1101 m, min. kõrgus 654 m, max kõrgus 1612 m


Tänane plaan on minna Matterhorni uurima. Algatuseks oli 6 km siledamat maad ja siis hakkas aegamööda üles minema 700 meetrist 1600ni mööda Mattertali 35 km. Staldeni külas puhkasin väheke jalga, kui Maps soovitas lühemat teed, mis oli kui sein.


Mõlemad pidurid pidin põhja vajutama, et mitte alla kukkuda. Kuidas siin inimesed märja või lumise ilmaga liiguvad!? Külas tüüpilised šveitsi majad.

Teele jäi St.Niklause küla

ja siis Täsch.

Siit edasi enam autosid ei lasta. Zermatti saab kas rongiga või kondiauru jõul. Lõpuosa oli raskem, tee remont ka veel vahepeal. Lõpuks siis Zermatt.

Rahvast rohkesti ja rongid muudkui sõelusid edasi-tagasi. Otsustasin Matterhornile lähemale sõita.

Gondlisõit Schwarzsee jaama 2552 m kõrgusele ja tagasi alla läks maksma küll 60,50 CHF, aga üles jõudes olin rahul. See polnud mahavisatud raha. Matterhorn peitis küll end pilve taha,

aga teised mäed – Liskamm, Breithorn, Väike Matterhorn ja teised ning liustikud olid kenasti nähtaval.

Imetlesin paar tund siin vaateid kuni hakkas väheke sadama.

Sõitsin alla. Zermattis ootasin saju lõpu ära ja lonkisin väheke ringi. Kohtasin ka eesti poissi, kes on siin juba 4 aastat elanud. Mul on porilaual väike Eesti lipp ja kutt hõikas, et kas olen Eestist. Nüüd tuli sama tee alla sõita, mis tundus palju järsem kui üles tulles. 

Vahepeal sõitsin ka kruusateed, mis oli täitsa lõbus.


Kuna söömisele ei raatsinud varem aega kulutada, vaid 2 batooni ja energiajook olid menüüs, siis ei hakanud kaugemale minema. Võtsin sama kämpingu, mis eilegi. Hind sama – 14,70 CHF. Sain siin süüa, paar õlut ja sain korralikult puhata. Õnneks eilne trubaduur oli ka vaba päeva võtnud.

0 comments: