pühapäev, 5. juuli 2009

Soldeu - Tarascon-sur-Ariège

9. päev
Teekond kl. 09:52 – 19:16; 9 h 24 min
Min. 541 m – max. 2 408 m
Alla 2 043 m, üles 752 m

Jalgrattasõitu 79 km, kokku 538 km
Puhas sõiduaeg 4 h 31 min
Keskm. 17,4 km/h

View 9. Soldeu - Tarascon sur Ariege in a larger map
Et Andorrast Prantsusmaale pääseda, tuli ületada Port d´Envalira kuru (2408 m). 8 km tugevat tõusu.

Ülal näitas kraadiklaas vaid 10 kraadi.

Kurult sai pikalt alla sõita umbes 20 km, kus asustust oli hõre ja erilist vaadata polnud. Kuna ilm oli jahe, siis vahepeal peatusin käte soojendamiseks ja jalgade sirutamiseks.
Paar kilomeetrit kurust paikneb Pas de la Casa linnake, mis on ehitatud vist prantslaste ostukire rahuldamiseks.

Kogu linn oli täis Prantsusmaa numbrimärgiga busse ja autosid. Maanteel käis tihe liiklus mõlemal suunal. Peale lõunat läks pidev autode, mootorrataste ja busside vool ainult Prantsusmaa poole. Must möödus küll kümneid tuhandeid sõiduvahendeid. Piiril asub tollipunkt, kus tolliametnikud mõned autod mingi loogika järgi ka kinni pidasid.
Kuru poolt järgnes mulle äikesepilv. Seetõttu tegin pilvega võidusõitu. Esialgu juhtisin mina. Ax les Thermes´i linnas tegin esimese pikema peatuse. Ostsin putkast priske täidisega saia ja jälgisin kohalikku elu. Ax les Thermes on kuurortlinn. Siin on terve hulk hotelle, sanatooriume ja termid ning kasiino.

Jätkasin teekonda, mängides vihmaga kassi ja hiirt. Kaks korda pääsesin sajust. Luzenacis ootasin saju lõppu kombineeritud WC–telefoniputka-bussiootepaviljoni majakeses.

Teine kord Sinsatis bussipeatuse putkas. Sinna tuli vihmavarju 3 paari mootorrattureid, kes rebisid kohe Andorrast ostetud sigaretiplokid lahti ja kukkusid tossutama. Peale saju lõppu jätkasin sõitu, aga siis sai vihm mu kätte. Üritasin küll puu all varju leida, aga märg olin juba niikuinii, seega sõitsin vihmas edasi. Tarascon-sur-Ariège´is otsisin kämpingu ja jäin laagrisse (9.30 €). Vihm ei jäänudki järele. Panin telgi sajus üles, käisin duši alla ja toppisin kuivad riided selga. Olemine muutus kohe mõnusaks, ainult telgi äärde tekkis järv, mis ähvardas mind üle ujutada. Avastasin, et mu paistes jalg oli muutunud kenasti värviliseks – lilla, roheline, sinine ja kollane.
Siin lähedal on Niaux koobas, mille seintel on piisoni ja teiste loomade joonistusi eelajaloolisest ajast. Otsustasin sinna mitte minna, sest sissepääs on 9.40 € ja külastada saab vist 20-liikmeliste gruppideena kindlatel kellaaegadel. Ilmselt peab siis ka pikalt järjekorras seisma.

0 comments: