pühapäev, 19. juuli 2009

Murol - Ambert

23. päev
Teekond kl. 8:12 – 20:10; 11 h 58 min
Min. 365 m – max. 997 m
Alla 2 072 m, üles 1 725 m

Jalgrattasõitu 112 km, kokku 1 686 km
Puhas sõiduaeg 6 h 58 min
Keskm. 16,0 km/h

View 23. Murol - Ambert in a larger map
Hommikune Muroli küla oli kena

koos selle kohal kõrguva kindlusega.
 Külast kindluse juurde viis teerada läbi dendropargi, kus leidus mitmesuguseid puid, nagu sekvoia ja liibanoni seeder ja teisi.

Mõnede puude juures olid sildid prantsuse- ja ladinakeelse nimetusega. Kuna oli veel varajane hommik, siis kindluse värav oli lukus, aga näha olid lipud ja kahurid.
 Mäelt paistis ka Puy de Sancy. Kindluse ümber oli veel loomapark, umbes nagu meie Elistvere. Nägin mõnda kitse aias rohtu näksimas.
Ida poole sõites oli järgmine suurem koht Saint Nectaire.
See on kena suvituskoht, mitme hotelliga ja ilusa turismiinfopunktiga.
Saillant´i külas põikasin korraks kõrvale, et näha koske ja dolmenit. Dolmen oli ära retsitud mingi moodsa kunsti värgendusega.
Kivilaua ette oli maasse taotud hulk poste ja nende ümber keritud lõng. Mulle küll arusaamatu asi. Saillanti lähedal sattusin päevalillepõllu äärde. No on ilus vaatepilt!
Justkui tuhanded näod vaataks sulle otsa. Tee kulges mööda orgu, mille kaljustel nõlvadel turnisid kaljuronijad. Igasuguseid losse ja kindluseid oli siin rohkesti. Vahva linn oli Champeix.
Vanalinnas oli hulk restaureerimata hooneid, aga nad ei näinud sugugi inetud välja, andes linnale oma näo.
Coudes linnake koos l´Allier´jõega oli samuti kena.
Siit hakkas tee ülespoole minema, kõigepealt Vic le Comte linna, kus pühapäeva puhul oli kesklinn vanakraamituru päralt.
Kõiksugu nodi müüdi siin üle kilomeetri pikkusel peatänaval.
Siit edasi suundusin Livradois-Forez rahvusparki.
Alguses oli maastik metsane. Saint Julien de Coppeli juures tegin lõunapeatuse. Seejärel muutus lagedamaks, rohkete mägede ja orgudega. Pea iga mäe otsas oli loss või kindlus.
Vandusin end järjekordselt maapõhja – kes kurat käskis sellise marsruudi valida! Kaardil oli kõik kena: võimalikult otse Saint-Dier-d'Auvergn´i, aga väikesed külavaheteed läksid mäest üles ja mäest alla – mägi ja org, mägi ja org. Vaated olid küll ägedad,
aga ära hakkas väsitama. Mingis kohas oli kaugel näha suurlinn Clermont Ferrand ja iga kõrgema koha peal paistis Puy de Sancy.

Päris otse ma ka ei saanud, sest mingi teeotsa magasin maha ja jälle tuli mitu lisakilomeetrit otsa. Pärastlõunal tekkis mul toidumure, sest oli pühapäev ja külades kõik poed kinni. Saint-Dier-d'Auvergn´ist Saint Amant Roche Savine´i sõites tuli ületada Col de Toutée kuru. See polnud küll kes teab mis kõrge, aga tee sinna oli pikk, lauge ja sirge.
Äärmiselt tappev!
Saint Amant Roche Savine´is olid samuti kõik poed kinni. Linn oli inimtühi ja ööbimiskohta siin ka polnud. Arvasin, et Ambert on suurem linn; et seal saan süüa osta. Selleks tuli sõita veel 12 km ja üle ronida Col des Fourches´kurust. Mu kehva tuju leevendasid Saint Amant Roche Savine´i lähedal koplis söövad hobused.
Üks noor sälg oli väga uudishimulik ja poseeris meelsasti fotograafile.
Amberti
jõudsin hilja ja siin olid samuti kõik kohad kinni. Otsisin üles kämpingu. Retseptsioon oli kinni, aga panin telgi üles ja leidsin kämpingu servas söögikoha. Siin sain õlle ja prae 15 € eest, aga nälg oli suur. Isegi selles putkas uuris ettekandja, kas soovin lihatükki toorelt, pooltoorelt või küpselt. Ma ei saanud esiti aru, mida ta seletab. Siis otsis ettekandjapreili inglise keelt oskava kliendi, kes seletas mulle asja ära.

0 comments: