pühapäev, 9. august 2009

Kokkuvõte

Kogu marsruut


Üksi reisimisel on nii häid kui ka halbu külgi. Hea on see, et võid ise valida omale jõukohase edasiliikumise tempo. Tõsi küll, alguses pingutasin veidi üle. Suhtlemisprobleeme mul ka polnud. Pärast paari nädalat leidsin kõige targema inimese, kellega nõu pidada ja kellele sai mõne kõvema sõna ka öelda – iseenda. Tihtipeale suhtlesin vabalt ka ümbritseva loodusega: ehmatasin nii mõnegi laululinnu noka kinni kui röögatasin: „Kuradi kägu! Mida sa laulad siin! Mis sul viga oksakesel istuda ja vidistada, aga mina pean mäest üles punnima, et hing väljas!“
Samas oleks vahel tahtnud kedagi omale seltsi, eriti õhtuti. Kämpingutes hoiavad inimesed enamasti omaette ja ma pole ka kuigi suhtlemisaldis võõraste inimestega.
Reisi esimene nädal tundus väga pikk ja tundus, et 5 nädalat on ikka väga pikk aeg. Siis aga hakkas aeg kiiremini minema. Väsimus kimbutas mõnel päeval, aga pärast kergemalt võetud päeva oli jälle kõik korras. Eriti andsid energiat juurde ronimised mägedes.
5 nädalat jalgrattasõitu on figuurile väga hea. Teise nädala lõpus ilmus voltide vahelt nähtavale naba ja kolmandal nädalal kadusid „sangad“.
Keelteoskus oli mul vilets. Hispaania, prantsuse ja itaalia keeles oskasin umbes 20 väljendit ja inglise keel on mul ka niru. Aga sellega sai vabalt hakkama.

Statistika
Reis kestis 43 päeva, läbisõit 3018 km.
Päevas sõitsin keskmiselt 72 km, 4 tundi ja 45 minutit, keskmise kiirusega 15 km/h. Lisaks kaheksal päeval tegin jalgsimarsruute kokku 110 km.
Tavaliselt hakkasin liikuma kell 8:30 ja lõpetasin 18:30, seega oli teel keskmiselt 10 tundi päevas.
Madalaim punkt oli 0 m Barcelonas mere ääres ja kõrgeim 3301 m Col Lauson Gran Paradisos. Kui Itaalia madal osa välja arvata, liikusin keskmiselt päevas ülespoole 1450 m ja alla 1430 m.

Kulud
Kokku kulus 25 000 krooni, sellest lend ja ratta transport 6534 EEK, ööbimised (kämpingud ja hotellis 1 öö) 6920 EEK ning toit ja muu 11150 krooni. Kokku u. 25000 krooni. Keskmiselt kulus 25 € päevas.
Prantsusmaal ja Itaalias mägedes pole kämpingute leidmisega probleemi. Pea igas külas on kämping. Raskem on neid leida Hispaanias ja Itaalia siledas osas.

Meeldejäävamad ja meeldivamad elamused

Barcelona, Aigüestortese rahvuspark, Carcassonne Cite, Minervois´ viinapuuväljad, Sidobre, Millau viadukt, Aubraci ääretud väljad, Auvergne´i mäed, arvukad kurud, jõgede kanjonid ja Alpid.
Tipphetk minu jaoks oli ronimine Matterhorni juurde.
Jalgrattasõit päeva esimesel poolel.

Ebameeldiv
Enamasti kuum ilm - sobivaim aeg oleks ilmselt septembrikuu.
Kohati tihe liiklus. Eriti hull, kui pidi sõitma betoonseintega ääristatud maanteel. See oli minu jaoks lausa ahistav.
Kõige masendavam oli sõita pärastlõunal kusagil kuumas, tolmuses, suitsuvinguses äärelinnas, kus kuiv tuul keerutas üles tolmu ja prahti. Ja teine depressiivne koht oli supermarketite parklad.

Kokkuvõttes jäin reisiga väga rahule ja valmis järgmisel aastal jälle minema. Kui kõik hästi läheb, siis Islandile.

0 comments: